Danmarks justitsminister opfylder Israels ord om Dan

 

Danmark har en meget retfærdig retspolitik, og vi benytter os ikke så meget af forbud som mange af landene på det europæiske kontinent. Det er fordi, at det hebraiske navn Dan betyder dommer. Dommere er jo mere retfærdige end f.eks. advokater, der tager side i en retssag.

Israels ord om Dan bliver opfyldt

Den 4. marts, 2009 fremlagde den konservative justitsminister Brian Mikkelsen en række lovforslag, der skulle begrænse bandekrigen og kriminalitet generelt. Det var en opfyldelse af de ord, som patriarken Israel sagde om Dan:

”Dan dømmer sit folk så godt som nogen Israels stamme. Dan blive en slange ved vejen, en giftsnog ved stien, som bider hesten i hælen, så rytteren styrter bagover! – På din frelse bier jeg, HERRE!” (1. Mose 49:16-18)

Baggrunden var, at der havde været talrige skyderier i København mellem kriminelle bander, der konkurrerer om narkotika-markedet. Den danske offentlighed var blevet meget opskræmt, og krævede, at politikerne gjorde noget.

Banderne skal ”bides i haserne”

Derfor fremlagde Brian Mikkelsen på vegne af regeringen ”bandepakken”, hvor han sagde:

”Rockerne og indvandrerbanderne skal ikke have et øjebliks ro. Politiet skal bide dem i haserne.” (Se her.)

Banderne skal bides i haserne ved, at de skal idømmes dobbelt straf for vold og våben-overtrædelser i forbindelse med bandeopgøret. Det vil altså sige, at de skal angribes indirekte.

Senere har justitsministeren og politifolk også brugt vendingen, at de vil ”bide banderne i haserne” ved at bruge den såkaldte ”Al Capone-model” mod dem, og ramme dem på deres økonomiske forbrydelser. Modellen er opkaldt efter gangsteren Al Capone, som det amerikanske politi ikke kunne få dømt for nogen enkelt stor volds-forbrydelse, men i stedet endte med at blive dømt for skattesvindel. På den måde bed det amerikanske politi hans ”hest i hælen, så han styrtede bagover”.

Banderne vil næppe blive fuldstændig stoppet gennem Al Capone-metoder, social forebyggelse og andre ”bløde” angreb fra myndighedernes side, men de vil meget muligt blive sat så meget tilbage, at de – billedligt talt – ”får deres hest bidt i hælen, så rytteren falder bagover”, jf. 1. Mose 49:16-18.

 

Mikkel Stjernholm Kragh

September 2009

 

Hjem/Home          Artikler/Articles